Een plek om de stad te ontvluchten, met heerlijk eten, muziek, kunst en prachtige tuinen. Willem van Ruytenburch, heer van Vlaardingen, creëerde in de 17e eeuw zijn Buitenplaats: een groene oase die symbool stond voor het goede leven. Nu komen deze tijden weer tot leven. Huidige en toekomstige bewoners hebben de kans gegrepen om hun woning en leefomgeving zelf vorm te geven. Samen bepalen we de toekomst van De Buitenplaats Van Ruytenburch.

Locatie

Omgeven door historische stadsparken, op steenworp afstand van de binnenstad van Vlaardingen. Voor wie rondloopt met een woondroom is de ligging van De Buitenplaats met recht een buitenkans te noemen. Het aangrenzende Oranjepark, ‘ t Hof en monumentale panden bepalen de sfeer: vol karakter, allure en rust. Tegelijk ligt De Buitenplaats op enkele minuten wandelen van het centrum van Vlaardingen met haar winkels, horeca en culturele voorzieningen. Daarnaast is de bereikbaarheid uitstekend, vlakbij de uitvalswegen van Vlaardingen en opstappunten voor openbaar vervoer.
→ Lees meer over de omgeving van De Buitenplaats


Kaart De Buitenplaats Van Ruytenburch weergeven op een grotere kaart

Iconen

In de vorige eeuw werden de Brandweerkazerne en de Watertoren op De Buitenplaats gebouwd. Deze karakteristieke gebouwen zijn vandaag de dag de iconen van het gebied. In de nieuwe Buitenplaats komen zij weer tot leven met nieuwe functies. De Watertoren wordt verbouwd tot restaurant en Bed & Breakfast. Het voormalig waterreservoir zal in gebruik genomen worden als galerie. Binnenkort zal De Watertoren Vlaardingen zijn deuren openen. De Brandweerkazerne moet de nieuwe hotspot in Vlaardingen worden voor ondernemers en bezoekers. Voor zowel de bewoners van Van Ruytenburch als de omgeving in Vlaardingen ontstaan er zo weer een plekken waar genoten wordt van het goede leven.
→ Lees meer over de iconen van De Buitenplaats

Activiteiten

De Buitenplaats Van Ruytenburch is een plek voor ontmoeting. In het aangrenzende Park ‘t Hof worden zomers activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Daarnaast ligt het natuur- en recreatiegebied Broekpolder op tien minuten fietsafstand en is het centrum van Vlaardingen vlakbij. De centrale ligging van De Buitenplaats versterken het goede leven op De Buitenplaats in Vlaardingen. Eten, ontspannen, samenwerken, muziek, educatie, op De Buitenplaats is het genieten. Ook de iconen van De Buitenplaats, de Hotspot Brandweerkazerne en De Watertoren, spelen hier een belangrijke rol in.

Historie

De Buitenplaats Van Ruytenburch speelt een prominente rol in de geschiedenis van Vlaardingen, als landgoed van de heer van Vlaardingen. In de 16e eeuw was het gebied een ‘buitenweide’: pachters teelden er onder andere rapen, kool, tarwe en gerst. In 1611 koopt de rijke specerijenhandelaar Pieter van Ruytenburch de ‘heerlijkheid Vlaardingen’ en bouwt er zijn Buitenplaats: een monumentaal huis met een groene oase aan tuinen, waar rijke stedelingen zich terugtrekken met literatuur, muziek en kunst. Zijn zoon Willem van Ruytenburch trekt zich als Amsterdams schepen (wethouder) veelvuldig terug in zijn buitenhuis en verbouwt deze op imposante wijze in de stijl van de Renaissance. Hij is tot op de dag van vandaag bekend als ‘man in het geel’ op het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht.
→ Lees meer over de historie van De Buitenplaats